Sunday, December 31, 2023
Error detecting codes Parity bits, checksums, and cyclic redundancy checks (CRC)
Congestion in a network नेटवर्क में भीड़भाड़
Computer Network and Information Security NEP 2020 Major Full Syllabus
- UNIT- 01
- Use of computer network कंप्यूटर नेटवर्क का उपयोग
- Ecommerce or electronic commerce ईकॉमर्स या इलेक्ट...
- Internet of Things (IoT) इंटरनेट ऑफ थिंग्स
- Types of Computer Network कंप्यूटर नेटवर्क के प्रकार
- Broadband access network ब्रॉडबैंड एक्सेस नेटवर्क ...
- Cellular network or Mobile network सेलुलर नेटवर्क ...
- Content delivery network सामग्री वितरण नेटवर्क
- Transit Network in computer network ट्रांजिट नेटवर...
- Enterprise Network (एंटरप्राइज़ नेटवर्क)
- Network Technology PAN, LAN, MAN, WAN, Internetwor...
- Wireless Network or WiFi वायरलेस नेटवर्क या वाई-फा...
- OSI Model ओएसआई मॉडल or Open Systems Interconnecti...
- TCP/IP model टीसीपी/आईपी मॉडल
- OSI v/s TCP/IP model ओएसआई मॉडल और टीसीपी/आईपी मॉडल
- Online Speech and Important Law in India ऑनलाइन भा...
- Net Neutrality नेट तटस्थता
- Security and privacy in computer network कंप्यूटर ...
- Disinformation in Computer Network कंप्यूटर नेटवर्...
- UNIT- 02
- Guided transmission media or wired media or bounde...
- the electromagnetic spectrum इलेक्ट्रोमैग्नेटिक स्...
- Frequency hopping फ़्रीक्वेंसी होपिंग, Frequency h...
- Direct sequence spread spectrum (DSSS) डायरेक्ट सी...
- Ultra-Wideband (UWB) wireless communication अल्ट्र...
- Cells सेल , Handoff हैंडऑफ़ , Paging पेजिंग in Cel...
- Network Technologies 1G, 2G, 3G, 4G, 5G and Its co...
- UNIT- 03
- framing in data link डाटा लिंक लेयर में फ़्रेमिंग
- Data Link control Flow and Error Control
- Error Correction Codes Hamming codes
- Error detecting codes Parity bits, checksums, and ...
- SONET (सॉनेट)
- ADSL एडीएसएल (Asymmetric Digital Subscriber Line ...
- Point-to-Point Protocol (PPP) पॉइंट टू पॉइंट प्रोट...
- UNIT- 04
- Application Layer एप्लीकेशन लेयर in OSI and TCP/IP...
- Distance vector routing with example, डिस्टेंस वेक...
- Congestion in a network नेटवर्क में भीड़भाड़
- Traffic management approaches in computer network ...
- IP Address आईपी एड्रेस , IPV4 Internet Protocol ve...
- Virtual Circuit Networks- Frame Relay and ATM
- Transport Layer ट्रांसपोर्ट लेयर in OSI and TCP/IP...
- process to process delivery or end to end delivery...
- TCP (Transmission Control Protocol) ट्रांसमिशन कंट...
- UDP (User Datagram Protocol) यूजर डेटाग्राम प्रोटोकॉल
- Domain Name System डोमेन नेम सिस्टम (DNS)
- Simple Mail Transfer Protocol सिंपल मैल ट्रांसफर प...
- Post Office Protocol पोस्ट ऑफिस प्रोटोकॉल (POP) Ve...
- File Transfer Protocol फाइल ट्रांसफर प्रोटोकॉल (FTP)
- Hypertext Transfer Protocol HTTP and Hypertext Tra...
- Basics of wifi, fundamentals concepts of WiFi
- Audio Video Streaming ऑडियो वीडियो स्ट्रीमिंग
- Digital Audio Video डिजिटल ऑडियो वीडियो, Stored me...
- Audio Video Streaming ऑडियो और वीडियो स्ट्रीमिंग
- UNIT- 05
- Fundamentals of network security and Information s...
- Principles of security and Principles of attack सु...
- Security goals सुरक्षा लक्ष्य, Confidentiality गोप...
- Non - Repudiation security concept गैर-अस्वीकृति स...
- Types of attacks on confidentiality, integrity and...
- Security Vulnerability and Security threats सुरक्...
- Phishing attacks फ़िशिंग हमले
- E-mail threats ई-मेल धमकी या ई-मेल खतरा
- Web threats वेब धमकी या वेब खतरे
- Intruders and hackers घुसपैठिए और हैकर
- Insider threats इनसाइडर थ्रेट्स या अंदरूनी खतरे
- SQL injection attacks एसक्यूएल इंजेक्शन हमले
- Ransomware रैंसमवेयर या फिरौती हमला
- Malware and its types - Viruses, Worms, Trojans, S...
- Firewalls फ़ायरवॉल
- Instruction detection and prevention systems इंस्ट...
- Biometric access control बायोमेट्रिक एक्सेस कंट्रोल
- Cipher methods सिफर विधियां
- Cryptographic algorithms क्रिप्टोग्राफ़िक एल्गोरिदम
- Cryptographic tools क्रिप्टोग्राफ़िक उपकरण
- Protocols for secure communication सुरक्षित संचार ...
- UNIT- 06
- Cyber crime and related concepts साइबर अपराध एवं स...
- Cyber crimes and their objectives साइबर अपराध और उ...
- Difference between Cyber crime and Conventional cr...
- Kinds of cyber crimes साइबर अपराध के प्रकार
- Cyber stalking साइबर स्टॉकिंग
- Forgery and fraud जालसाजी और धोखाधड़ी
- IPRs (Intellectual Property Rights) and crime बौद्...
- Cyber terrorism साइबर आतंकवाद
- Ransomware attacks रैनसमवेयर हमले
- Computer vandalism कंप्यूटर बर्बरता
- Introduction to IT laws (Cyber laws ) सूचना प्रौद्...
- Hacking हैकिंग, Cracking क्रैकिंग
- Viruses, Virus attacks and protection against vir...
- E-commerce ई-कॉमर्स, Online contracts ऑनलाइन अनुबं...
- Social engineering सोशल इंजीनियरिंग, Email bomb ईम...
- Information technology act 2000 and amendments सूच...
Saturday, December 2, 2023
Monday, October 9, 2023
Friday, August 18, 2023
NEP 2020 MCQ SET EMRS ETSSE
New Education Policy 2020
Multiple Choice Questions on NEP 2020
1. How many the fundamental principles mentioned in National Education Policy 2020?
a. 5
b. 11
c. 22
d. 20
Ans: A
2. National Education Policy 2020 replaced by a new pedagogical and curricular structure. What is the new curricular structure according to NEP 2020?
A. “3+4+4+5” model
B. “5+3+3+4” model
C. “4+3+3+5” model
D. “5+4+3+3” model
Ans: B
3. What is the age group covered in school education according to NEP 2020 new curricular structure?
A. 16-18
B. 3-18
C. 6-18
D. 5-18
Ans: B
4. What are the classes which cover at “Secondary “stage according to NEP 2020 new curricular structure?
A. Class 6 to 9
B. Class 9 to 12
C. Class 6 to 8
D. Class 11 to 12
Ans: B
5. What are the classes which cover at “Middle “stage according to NEP 2020 new curricular structure?
A. Class 6 to 9
B. Class 9 to 12
C. Class 6 to 8
D. Class 11 to 12
Ans: C
6. What are the classes which cover at “Preparatory “stage according to NEP 2020 new curricular structure?
A. Class 6 to 9
B. Class 3 to 5
C. Class 6 to 8
D. Class 1 to 2
Ans: B
7. What are the classes which cover at “Foundational “stage according to NEP 2020 new curricular structure?
A. Covers only (Class 1 & 2)
B. Covers only (Anganwadi/ pre-school/Balvatika)
C. Covers (Anganwadi/ pre-school/Balvatika) and 2 years (Class 1 & 2)
D.Covers up to class 5
Ans: C
8. How much (percent %) of a child’s cumulative brain development occurs prior to the age of 6 according to NEP 2020?
A. Over 85%
B. Over 95%
C. Over 75%
7. Over 65%
Ans: A
9. NEP proposed that universal provisioning of quality early childhood development, care, and education must be achieved. What is timeline for this?
A. 2030
B. 2035
C. 2040
D. 2025
Ans: A
10. What is timeline to ensure that all students entering Grade 1 are school ready according to National Education Policy 2020?
A. 2035
B. 2040
C. 2025
D. 2030
Ans: D
11. Under the chairmanship of whom ‘Committee for Evolution of the New Education Policy’ submitted its report in May 2016?
A. Dr. K. Kasturirangan
B. Late Shri T.S.R. Subramanian
C. Vijay Kelkar.
D. Ashok Mehta.
Ans: B
12. The NEP 2020 replace the
A. National Education Policy (NEP), 1986
B. National Policy on Education, 1969
C. Both (a) and (b)
D. None of the Above
Ans : A
13. Ministry of Human Resources Development (MHRD) renamed as
A. Ministry of Human Development
B. Ministry of Education
C. Ministry of Higher Education
D. Ministry of Human Capital
Ans: B
14.The current 10+2 school curriculum to be replaced by a new
A. 5+3+3+4 curricular structure
B. 5+4+3+3 curricular structure
C. 5+2+2+4 curricular structure
D. 2+3+3+4 curricular structure
Ans: A
15.Consider the following statement relating to new education policy committees
I.K Kasturirangan Committee
II. TSR Subramanian Committee
III. Vaghul Committee
IV . Urjit Patel Committee
Select Correct answer code given below
A. I and II Only
B. I, III, IV Only
C. I, II, III and IV
D. II and III Only
And: A
16.……. will be created as an apex body for fostering a strong research culture and building research capacity across higher education as per NEP 2020.
A. National Commission Foundation
B. Higher Commission Education
C. National Research Foundation
D. None of the above
Ans: C
17.As per the policy public investment in education will be increased from the current 4.3% to
A. 4% of GDP
B. 7% of GDP
C. 6.6% of GDP
D. 6% of GDP
Ans: D
18. The new policy aims in the higher education to improve the Gross Enrollment Ratio from 26.3% to 50% by
A. 2030
B. 2035
C. 2025
D. 2040
Ans: B
19.Consider the following statement regarding the foundational pillars in NEP 2020
I. Accessibility
II. Affordability
III. Accountability
IV. Quality
V. Equity
VI. Access
Select Correct answer given code below
A. I, II, III, IV Only
B. I, II, III Only
C. I, II, III, IV, V
D. I, II, III, IV, V & VI Only
Ans: D
20. Which is not an educational committee ?
A. Ashok Mehta Committee
B. Dr. K. Kasturirangan Committee
C. D. S. Kothari Committee
D. T. S. R. Subramaniam Committee
Ans: A
21.Consider the following statements regarding the National Research Foundation (NRF):
I. It is to be set-up as an autonomous body envisaged under the NEP 2020.
II. The NRF aims to fund researchers working across streams in India.
Which of the above statements is/are correct?
A. I Only
B. II Only
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C
22. According to the National Education Policy 2020 by how much percent the Gross Enrollment Ratio in higher education to be raised?
A. 25%
B. 50%
C. 35%
D. 40%
Ans: B
23. The vocational education will start from
A. Class 5th
B. Class 6th
C. Class 8th
D. Class 7th.
Ans: B
24. NEP 2020 recommends that ‘Fund’ to build the nation’s capacity to provide equitable quality education for all girls as well as transgender students. What will be the name of the fund?
A. ‘Gender-Employment Fund’
B. ‘Gender-Inclusion Fund’
C. ‘Gender-Promotion Fund’
D. ‘Gender-Education Fund’
Ans: B
25. NEP 2020 stated to establish a national repository of high-quality resources on foundational literacy and numeracy on Government Digital Platform. What is the name of the Govt. Digital platform?
A. NCERT
B. DIKSHA
C. DISHA
D. NISHITHA
Ans : B
26. Consider the following statements regarding languages in NEP 2020
i. It will promote ‘Ek Bharat Shrestha Bharat’ initiative.
ii. Three language formula with greater flexibility.
iii. All Classical languages will be available in school as options.
Select CORRECT code given below
i Only
ii Only
i, ii and iii
i and ii Only
Ans: C
27. MERUs stand for
A. “Multidisciplinary Education and Research Universities”.
B. Multilingual Education and Research Universities.
C. “Multidisciplinary Education and Research undertaking”.
D. Multistage Education and Research Universities.
And: A
28. How much percentage of the total GDP spends on the research and innovation in India at current time?
A. 0.69% of GDP.
B. 2.69 % Of GDP.
C. 3.25 % Of GDP.
D. 4.25 % Of GDP.
Ans: A
29. NEP 2020 proposed to set up a National Assessment Centre. What is the name of NAC?
A. NTA
B. PARAKH
C. UGC
D. NAC
Ans: B
30. What is the objective to National Assessment Centre, PARAKH?
A. setting question paper and organizing exams
B. setting questions paper for board exam
C. setting norms, standards, and guidelines
D. setting question papers for UGC
Ans: C
31. Which government organizations will develop guidelines for the education of gifted children?
A. NCERT and NCFCS
B. NCERT and NCTE
C. NCERT and NTA
D. NCERT and SCERT
Ans: B
32. NEP 2020 proposed ‘Professional Standard Setting Body (PSSB)’ will develop common guiding set of principles for the teacher? What will be the name of organization?
A. Professional Standard Setting Body (PSSB)
B. General Education Council (GEC)
C. National Professional Standards for Teachers (NPST)
D. National Council for Teacher Education (NCTE)
Ans: C
33. According to NEP 2020
i. Setting up of Gender Inclusion Fund for Female and Transgender students
ii. Setting up of Special Education Zones (SEZs) for large population from SEDGs(Socio-economically Disadvantaged Groups)
Which of the following statements is/are CORRECT ?
A. i Only
B. ii Only
C. Neither i nor ii
D. Both i & ii
Ans: D
34.New Policy aims for Universalization of Education from pre-school to secondary level with 100% Gross Enrollment Ratio in school by
A. 2023
B. 2030
C. 2025
D. 2035
And: B
35. What is the full form of ABC as per the NEP 2020?
A. Academic Basic Certificate.
B. Annual Basic Certificate.
C. Annual Bank of Credit.
D. Academic Bank of Credit.
Ans:D
Data Link control Flow and Error Control
In data communication, Data Link Control (DLC) refers to the services and protocols that ensure reliable and efficient communication betwee...
-
Web Designing important topics 1) short note - internet, www, webserver webbrowser web page, URL, Domain Name 2) html introduction, any 5 ba...
-
Security and privacy are crucial aspects of computer networks to protect sensitive data, ensure confidentiality, integrity, and availability...
-
Guided media, also known as wired media or bounded media, refers to the physical pathways or channels that carry signals in a computer netw...